VAE

dijous, 20 de febrer del 2014

Reptes del voluntariat en un context de crisi

Actualment el voluntariat representa un 19% de la població adulta. En els darrers anys la xifra de voluntaris està augmentant, però encara queda molt lluny dels valors mitjos de la Unió Europea, que ronda el 30%. L'any 2011, a Catalunya hi havia unes 6.800 entitats que gestionaven la feina voluntària de 300.000 persones i acollien a 102.000 contractats aproximadament. Prop de 2.130.000 persones van ser les destinatàries d’aquest serveis. Suposa un volum econòmic del 2,8% del PIB a Catalunya. L’Anuari del Tercer Sector Social (dades dels 2011 fetes públiques al 2013) publica aquestes i moltes altres  dades del sector, es recomana la seva lectura a tothom qui hi estigui interessat. És pot veure l'informe tot polsant aquí.

Amb la crisi econòmica han aparegut noves necessitats socials, desigualtats e injustícies: evolució de l’índex de pobresa, atur, desnonament, pobresa energètica, precarietat infantil... A tall d’exemple només mencionar que un 26% dels infants viuen en llars amb rendes inferiors al 60 % de la mitjana. Seguiu la precarietat en l’alimentació d’alguns infants del nostre entorn?...

El món del voluntariat té la seva pròpia idiosincràsia. Hi ha que preveure la complementarietat entre col·laboradors voluntaris i contractats. Els voluntaris corporatius, promoguts per les empreses, són més eficients si estan enquadrats en entitats del sector que formen part d’un teixit estable i tenen els coneixements que els dóna els anys d’experiència que han adquirit amb el temps. S’ha de definir la relació entre  voluntaris, entitats i personal contractat. Per això és imprescindible que les organitzacions tinguin un pla de voluntarietat, amb perfils i funcions ben definides per escrit, amb un seguiment per veure si es compleixen les expectatives mútues i amb creixement personal per tothom. El fet que els voluntaris ajudin a pal·liar una necessitat social no pot fer que les Administracions hi dediquin menys mitjans. Més aviat haurien de contribuir al compromís i a la reclamació de recursos a les Administracions.

El passat 16 d’octubre en l’ acte de reconeixement que es va realitzar als voluntaris dels EIC es van tractar abastament aquest temes. Tant en la presentació de Rafael Ruiz de Gauna sobre: “Crisi i voluntariat en el Tercer Sector” com en el seu posterior i interessant col·loqui on hi van participar les diferents entitats on els nostres voluntaris hi desenvolupen la seva activitat.
Podeu veure la presentació a: http://www.eic.cat/gfe/docs/13165.pdf.

Segons les dades del document mencionat anteriorment el 76 % dels voluntaris dediquen a aquesta activitat 10 o menys hores per setmana.

Si disposes d'una mica de temps i vols participar com a voluntari, pots informar-te dels programes que tenim a VAE Voluntaris en Assessoria Empresarial tot polsant aquí.


Manel Carreras. Publicació adaptada de la feta a Fulls dels Enginyers núm. 283 /gener febrer març 2014/ pàgina 19

1 comentari:

  1. Un article força interessant. Sobre tot m'ha agradat el paradigma que es planteja respecta a que el voluntariat no pot ser mai una excusa per la desinversió i el deixament de les obligacions de l' Administració en temes socials.

    ResponElimina