VAE

dissabte, 12 d’octubre del 2013

Emprenedor: s'hi neix o es fa?

Aquest és un tema clàssic, però no me’n vull està de comentar-ho perquè casi tot el que jo he llegit m’ha semblat tendenciós. Bé perquè està en l’òrbita d’una escola de negocis o de “coaching”. O bé és alguna persona que tranquil·litza la seva consciència per desentendre’s de la catastròfica situació d’atur en la que ens trobem: “Qui no tingui feina que se la creï” –alguns hi afegeixen: “Com jo”. No crec que tot sigui tan senzill ni realista.
Si fem una taula rodona sobre les característiques bàsiques que ha de posseir un emprenedor, probablement no ens posarem d’acord. A més, depenent de la cultura de l'entorn donarem més importància a unes que a unes altres. No fa falta entrar-hi. Tenint en compte que cada una d’aquestes característiques depèn, sense que acabem de saber ben bé de què, de moltes variables, això fa que el seu valor, encara que sigui difícil de mesurar, segueixi una llei normal. Depenent del valor que tingui cada persona serà més o menys probable que tingui èxit com emprenedor. Està clar que alguns no tindran cap possibilitat. Per suposat com més eines tingui, i aquestes si que són adquiribles, millor.
Si ens costaria definir quina és la característica més important que ha de tenir un emprenedor. Crec que estaríem d’acord que si una persona no té un cert esperit d’aventura, de resistència al risc, si no pot dormir quan no ho té tot controlat, per favor, que no es faci emprenedor. Per molts estudis de mercat que es facin, segur segur, no se sap com anirà al llançament d’un nou producte. Difícilment controlarà: la seqüència de les comandes, la seguretat dels cobraments al seu termini o bé les malalties dels seus col·laborador. Si totes aquestes incerteses el treuen del seu equilibri personal, és millor que escolli una activitat més previsible.
Fa anys les persones de negocis eren mal vistes, ho dèiem en el post anterior, però ara com que no hi ha feina sembla que tothom pot/ha de ser emprenedor. La llei del pèndol: d’error en error per basculació, per falta de equilibri.
A VAE atenem cents de consultes cada any per la creació de noves empreses. I sent una organització bàsicament orientada a donar  suport a l’empreneduria, a la nostre pàgina de Facebook hi tenim una aplicació: “Busques feina?”, amb  els enllaços del buscadors de llocs de treball que hem considerat més importants:https://www.facebook.com/VaeVoluntarisAssessoriaEmpresarial/app_222256741244241
 Aquesta mateixa idea té Barcelona Activa:http://www.barcelonactiva.cat/barcelonactiva/cat/
 que combina programes de suport a la generació d’empreses:http://www.barcelonanetactiva.com/barcelonanetactiva/cat/
 amb programes d’ocupació: http://w27.bcn.cat/porta22/cat/ .
 Buscar feina avui és difícil, a més de  ser un tema que canvia constantment per necessitats de les empreses, per la formació de les persones i per les tecnologies disponibles. Us recomano l’article de Thomas L. Friedman publicat al The New York Times:
 També es  pots llegir traduït al diari Ara: http://www.ara.cat/premium/opinio/trobar-feina_0_931706831.html
Només una societat equilibrada, on cada persona pugui desenvolupar les seves capacitats en el entorn on sigui més eficient i s’hi senti integrat, podrà sortir de la situació de crisi i superar l’atur que arrossega.
Si ets jove, decideix lliurement on et sents millor i intenta portar-ho a terme en cos i ànima. Sense prejudicis de valor. En cap cas t’estiguis parat. Abans fes de voluntari que no estar mà sobre mà. La inactivitat pot minar la teva autoestima.
Les Administracions a tot nivell: Europa, Espanya, Catalunya no se n’han surten. La situació no es resoldrà fins que no ens hi posem tots.
Pots col·laborar amb moltes organitzacions, si no saps per on començar jo te’n proposo tres:
Uneix-te a nosaltres: VAE, pots demanar més informació en aquesta mateixa pàgina.
Ajuda directament a Acció Solidaria Contra l’Atur: http://www.acciosolidaria.cat/
Participa en un fons solidari organitzat pel Col·legi d’Enginyers Industrials. Informa-te’n:
Per emprendre aquest tipus d’activitats no fan falta característiques especials, només solidaritat i responsabilitat. En la mida de les teves possibilitats : Participa-hi!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada