VAE

dissabte, 12 d’octubre del 2013

La cultura emprenedora

La cultura emprenedora

A Espanya no hi ha una cultura emprenedora. Això no és res nou. I fa temps que es diu que s’hauria d’educar des del col·legi.
El contrast en EE.UU és evident. Allà hi ha una cultura emprenedora més sòlida. Els nens,  ja juguen a emprenedors.
A més a Espanya hi trobem diversos factors que dificulten l’èxit de l’Empresa, com per exemple el problema que tenen els  treballadors espanyols en la mobilitat geogràfica, degut principalment a tenir (i/o estar pagant), una vivenda en propietat, i per tant, estar clavats al territori.
També ha prevalgut la cultura funcionària (exceptuant a Catalunya i al País Basc). A més el govern espanyol sempre a posat moltes traves per a crear empreses. Tot al contrari del que passa a EE.UU, segons tinc entès.
Catalunya però,  sempre s’ha diferenciat per ser el lloc de l’Estat on  hi ha hagut molta més cultura emprenedora que a la resta. 
A Europa no li va molt millor del que li va a Espanya en emprenedoria. El tema és que el model Europeu difereix molt del model americà on es té un altre concepte de l’emprenedoria.  
Per exemple a EEUU, l’enriquiment ràpid és signe d’èxit en contrast amb Europa, la qual cosa sempre té connotacions negatives.
També és important la diferència que hi ha entre EEUU i Europa respecte a que EEUU és un país amb una sola llengua, un govern, una sola autoritat monetària i una única política fiscal. Mentre que Europa en té 27 de de tots aquests organismes  i costa posar-se d’acord per a qualsevol petita cosa. 
Tot això fa que la innovació i emprenedoria de EEUU porti molta avantatge respecte d’ Europa.
Hi ha una article molt interessant que precisament parla de les diferències entre Europa i EEUU. Hi poso el link més avall. 
En resum, hi ha masses traves per el desenvolupament de la emprenedoria. Malgrat  tot Catalunya és un país de bones i reeixides idees i en tenim diversos exemples. Així que no cal lamentar-se, perquè les coses són com són, però si que podem marcar una direcció. Precisament en aquest article del link,  podeu veure diverses suggestions sobre quins creu  l’autor que serien els negocis del futur. 
VAE Voluntaris en Assessoria Empresarial us podem assessorar perquè qualsevol persona que tingui una idea i vulgui posar-la en pràctica, pugui obtenir un guiatge per a navegar per aquest mar d’obstacles en el que s’ha convertit el marc legal espanyol. També us podem fer plans de viabilitat per demanar finançament amb una documentació amb cara i ulls. El crèdit no ha de trigar a rajar i cal estar ben posicionats.
I tot aquest assessorament el fem de franc!
Així que cal posar-hi enginy, entusiasme, un xic de seny i tenir sort. Encara que la sort, també se l’ha de treballar. 
Miquel Amorós

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada